Wijning, Wijn & Beleving

Blog

Riesling is Riesling is onzin…

Posted on

Gek toch dat Coca Commercial_-_Coca_Cola171-651416Cola, de alom meest geprezen frisdrank ter wereld, in alle werelddelen tot ongekend kassucces is geworden, terwijl Riesling nog altijd strijd voert voor een minimaal percentage van die waardering.

Gek, omdat in het spraakprofiel veel overeenkomst is. De in het laboratorium ontwikkelde zuurzak doet sterk denken aan het op de steile hellingen verkregen druivengoed. Dat roept de vraag op”Wat was er eerder, de Rieslingdruif of de cola automaat”

Zeker is dat een groot deel van het succes van beide dranken wordt bepaald door de combinatie hoge zuurgraad, gemaskeerd met de juiste dosering suiker. Zuur dat van wezenlijk belang is voor het spannend maken en houden van voedingsmiddelen. Zuur is vaak bepalend of je iets door drinkt, of afhaakt.

Cola is geconditioneerd, wat betekent dat je waar ook ter wereld dezelfde smaakbeleving hebt.

Riesling daarentegen zal, bij ieder minuscuul verschil in condities, een ander resultaat opleveren. De wijnmaker gaat ieder jaar het gevecht aan met de elementen. Weliswaar met dezelfde grondstoffen maar de natuur bepaalt. Anders gezegd, de 100 daagse oorlog, van bloesem tot druif, is bepalend.

Statistisch gezien levert één wijnstok in het Moezel gebied gemiddeld een half jaar werk op, waar één fles wijn tegenover staat. Het gaat te ver om te berekenen hoeveel flessen cola in dat tijdsbestek gevuld kunnen worden. Reden waarom de wijnboer iets minder terug geeft van je tientje dan de cola automaat.

Smaak technisch en commercieel zou conditionering dus een uitkomst voor Riesling kunnen zijn. Gewoon de Champagne methode hanteren. De gehele oogst druivengoed in één trog verzamelen, een paar Zuid Duitse braadworst jongens er bovenop voor de persing, oude jaargangen paraat, suikerwater in de aanslag en….Have Riesling and a smile.

Bij nader inzien, Riesling blijf Riesling want Riesling is Riesling is onzin. De jaarlijkse Rieslingproductie is net als de jaarlijkse griepvaccinatie. We weten ongeveer hoe het eruit gaat zien, maar laten ons steeds weer verrassen.

 

Herbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *