Wijning, Wijn & Beleving

Blog

Kunst van Easton Davy in Wijning, Wijn & Beleving

Posted on

Davy - Sometimes we all feel the blues - 145 x 75

Over Easton Davy:

Easton Davy werd in 1967 geboren in de Bronx in New York. Zijn vader was Jamaicaans, zijn moeder Cubaans. Al tijdens zijn studietijd aan de Pennsylvania School of Art schilderde hij op straat. Om als street artist te overleven maakt Davy art prints en zeefdrukken met jazz- en blueshelden en verkoopt die op straat in Manhattan. Daar wordt hij ontdekt door een marketeer van de NBA die hem een animatiefilmpje laat maken dat een jaar lang als trailer voor de live-uitzendingen van NBA basketballwedstrijden wordt vertoond. Met de opbrengsten van het filmpje kan Easton Davy canvas en verf kopen en begint hij naam te maken in de USA en Europa.

Davy - My blues turned green - 145 x 80

Zijn schilderijen hebben altijd de rol van de zwarte Amerikaanse muziek als onderwerp. Vaak zijn die ook gelinkt aan politieke en sociale vraagstukken. In het begin van deze eeuw maakte hij veel grote doeken waarin de geschiedenis van de zwarte Amerikaanse muziek, en de vroegere onderdrukking van de zwarten tot en met de huidige hegemonie in de Amerikaanse muziekwereld uitgebeeld werden. Tegenwoordig zijn vooral de jazz- en bluesbands, geportretteerd voor een decoir van skyscrapers een terugkerend thema. De ene keer met een vrolijk spelende band, een volgende keer met vermoeide muzikanten die gelaten wachten op nieuwe optredens.

Sinds 2004 is Easton Davy een regelmatig terug-kerende gast op het North Sea Jazz Festival waar hij exposeerde en live schilderde met o.a. Jamie Cullum en Greg Osby. Ook in Frankrijk, Belgie en de USA treedt hij veelvuldig live op tijdens optredens van onder meer Joseph Bowie van Defunkt.
Voor het Blue Note label en het re-issue label Kings Road maakte Easton Davy tientallen cd-hoezen. Voor het trendy schoenenmerk Mascolori maakt Easton Davy rwee ontwerpen voor een exclusieve serie schoenen.

In de USA verzamelen vooral bekende muzikanten zijn werk; in Nederland hebben o.a. de familie van North Sea Jazz oprichters Acket, de acteur Huub Stapel , advocaat Arnold van Steenderen en burgemeester Hans Wagner schilderijen van Easton Davy in hun collecties. Een tijdens het NuMoon Fest live geschilderd doek werd de cover van een wetenschappelijk boek.

Opbrengst Serious Wijning €250

Posted on

10679703_679293228853164_4724326905362292011_o

Lieve mensen,

We hebben met het personeel en met onze gasten €250,- bijeengebracht voor Serious Request. Superfijn, iedereen die heeft bijgedragen enorm bedankt!!!

De cheque is inmiddels overhandigd aan de organisatie.
Linda & Herbert

 

Serious Wijning

Posted on

10679703_679293228853164_4724326905362292011_o

 

Serious Wijning,

Onder de vlag van Serious Ambtenaar/Serious City, zamelt de Gemeente Schiedam geld in voor 3FM Serious Request (Het Glazen Huis). Dit jaar zet men zich in voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Ook wij willen onze bijdrage hieraan leveren. Daarom zullen we onze fooien van komende weken schenken aan dit goede doel.
Tevens “schenken” wij een Magnum fles Riesling van Weingut Weegmüller, die tijdens de Kerstmarkt in de Korenbeurs (13/14 december) geveild gaat worden.

Willen jullie ook bijdragen?, dan kan dit door een donatie te doen in de speciale collectebus in onze zaak.

Linda en Herbert

Skiën in bikini?

Posted on

Onlangs kwam ik een leuk artikel tegen van Koen van der Plas (Manoir Inter Scaldes) dat ik jullie niet wil onthouden. Dit artikel geeft nog maar eens aan hoe belangrijk de temperatuur van wijn is voor de smaakbeleving. Hetgeen ik volledig onderschrijf.

Groet Herbert

 

Skiën in bikini.

Of lekker in de zon gaan liggen met je winterjas aan? Het trekt waarschijnlijk wel veel aandacht, maar logisch is het niet. Zo werkt het ook met wijn en de temperatuur waarop je de wijn drinkt. In de regel drinken we rode wijn te warm en witte wijn te koud. Om optimaal van je wijn te genieten is de juiste serveer temperatuur erg belangrijk.

In ons restaurant let ik enorm goed op de temperatuur van een wijn. Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan het op de juiste temperatuur houden van de wijnen. Continu zie je mij flessen in en uit de koelers zetten, het is een spel. Het is de taak van een sommelier om er voor te zorgen dat jouw wijn in topconditie op tafel komt. Door de temperatuur te veranderen, kan ik zelfs de smaakbeleving van de wijn beïnvloeden om het uiteindelijke resultaat voor de gasten perfect te krijgen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Thuis wil je toch ook dat jouw wijn optimaal smaakt? Daarom wil ik je helpen met een paar eenvoudige tips om zelf te bepalen op welke temperatuur jouw wijn het beste tot zijn recht komt.

Frisse witte wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Verdejo
Deze wijnen drink je op 8-10 graden. Ter vergelijking; een koelkast is circa 5-6 graden en als je de wijn dus zo uit de koelkast drinkt, mis je enorm veel mooie smaken die in de wijn zitten maar er niet uit komen omdat deze te koud is. Probeer het zelf eens: Neem een slok witte wijn, houd deze minimaal 6 seconden lang in je mond. Doordat de wijn in je mond opwarmt zul je merken dat er veel meer smaken vrijkomen dan als je de wijn direct doorslikt!

Volle witte wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Chardonnay, Riesling, Viognier en Pinot Grigio
Volle wijnen vragen om een wat hogere drinktemperatuur. Serveer deze wijnen op 10-12 graden en je zult merken dat ze ronder, zachter en minder zuur zullen zijn. In de basis zorg je met een iets hogere temperatuur voor minder zuurbeleving van de wijn en dat is bij volle witte wijnen juist goed om optimaal van te genieten. Chardonnay verdient hier even wat extra aandacht: Heb je te maken met een houtgerijpte Chardonnay? Serveer dan op 10-12 graden. Heeft de Chardonnay geen houtrijping gehad, zoals vaak met bijvoorbeeld Chablis het geval is, dan mag de wijn op 8-10 graden geserveerd worden.

Lichte fruitige rode wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Pinot Noir, Spätburgunder en Gamay
Steeds vaker wordt de ijsemmer gevraagd bij deze rode wijnen, gelukkig! Het fruitige karakter komt namelijk veel beter naar voren als we deze wijnen iets koelen. Serveren op 15-16 graden geeft het mooiste resultaat. Wees niet bang om een frisse rode wijn even in de koelkast te leggen voordat je deze gaat drinken. Mocht hij iets te koud worden? Geen probleem, de wijn verwarmt snel in het glas of, als je ongeduldig bent, in je mond.

Robuuste volle rode wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sangiovese, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Grenache en Syrah
Ook deze wijnen drinken we bij voorkeur niet bij kamertemperatuur. Vroeger was kamertemperatuur 18 graden, maar tegenwoordig al snel 20-22 graden. Als je deze robuuste wijnen te warm drinkt, word je bij het ruiken aan je glas al ‘omver geblazen’ door de alcohol. Dit komt omdat de alcohol sneller verdampt bij hogere temperaturen. Je ruikt en proeft nagenoeg niets meer van al het moois dat de wijn te bieden heeft aan verschillende aroma’s. Serveer deze wijnen op 16 tot maximaal 18 graden en je zult merken dat je veel meer proeft in dezelfde wijn. Misschien is het even wennen en denk je dat de wijn te koud wordt gedronken, maar je zult merken dat bij een temperatuur van 16-18 graden de wijn veel meer geeft.

Rosé wijnen
Rosé wijnen zijn technisch gezien rode wijnen omdat ze van blauwe druiven worden gemaakt. Het verschil is dat de schilletjes van de druiven een kortere tijd in contact staan met het sap. Hierdoor krijg je dus geen rode, maar een rosé kleurige wijn. In de basis is rosé gemaakt om het fruitige karakter van de druiven naar voren te halen. Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma’s die we in veel rosé wijnen vinden. In het algemeen serveer ik rosé wijnen op 8-10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit.

Bubbels
Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen ’toegankelijke’ Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe’ varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen. Over het algemeen doen de toegankelijke varianten het goed bij een temperatuur van 6-8 graden. Hoe complexer de mousserende wijn, hoe hoger de temperatuur. Want juist bij die laatste categorie wil je veel ontdekken in je glas en dat lukt nooit als we die te koud serveren. Ik houd meestal een graad of 10-12 aan voor de mooiste Champagnes en Crémant.
Glaswerk is bij bubbels ook heel erg belangrijk. We hebben al snel de neiging bubbels op te sluiten in een kleine flûte, maar dat is echt Hollands. Probeer Champagne eens uit een wijnglas, daar knapt iedere bubbel van op!
Tenzij je van extra aandacht houdt lijkt de bikini beter geschikt voor in de zon en de winterjas voor op de piste. Nu weet je ook hoe het zit met temperatuur en wijn. Samengevat betekent een lagere temperatuur meer fruit en meer zuur. Speel er gerust eens mee bij jouw favoriete wijn en merk zelf hoeveel verschil de temperatuur uitmaakt. In ieder geval een goede reden om weer een fles te openen, toch? Proost.

Weingut Weegmüller, 30 jaar “vrouwelijke kunst” in de wijnkelder

Posted on

Op zaterdag 19 juli is onder grote belangstelling gevierd dat Stefanie Weegmüller – Scherr al 30 jaar verantwoordelijk is voor de voortreffelijke wijnen van Weegmüller. Alle kopstukken vanuit de Pfalz waren hierbij aanwezig en uiteraard was Wijning, Wijn en Beleving ook van de partij.

t_Weiberweine_Weinweiber

Duitse wijnstraat op de Dam groot succes……

Posted on

Een keer wat anders

 

We zijn erg trots dat de “Duitse wijnstraat op de Dam” een groot succes is geworden. Ondanks dat het weer af en toe wat tegenzat, was er veel interesse om de 25 wijnen die wij schonken te komen proeven.

Weingut Messmer uit Burrweiler, Weingut Weegmüller uit Neustadt en Weingut Jülg uit Schweigen hebben met veel passie hun wijnen geschonken en toegelicht.

We willen iedereen bedanken voor de enorme respons op het evenement.

Linda en Herbert

Duitse wijnstraat op de Dam zaterdag 5 juli 2014

Posted on

A4flyer_een_keer_wat_anders_def_Pagina_1Op mede-initiatief van wijnbar Wijning, Wijn en Beleving in Schiedam wordt op zaterdag 5 juli het evenement “Duitse Wijnstraat in Schiedam” georganiseerd.
Het doel is om de bezoekers op een leuke manier kennis te laten maken met Duitse wijnen en andere producten.
In onze wijnbar zijn we op dit moment met name gericht op de Pfalz en we hebben een aantal wijnmakers uit dit gebied enthousiast gemaakt hun wijnen te komen presenteren.
Aanwezig zullen zijn Weingut Messmer uit Burrweiler, Weingut Weegmüller uit Neustadt en Weingut Jülg uit Schweigen.
Ook kunnen er verschillende kazen uit de Pfalz geproefd worden.

Duitse wijnkenner bij uitstek Albert de Jong zal op geheel eigen wijze uitleg geven bij het proeven .

 

 

 

 

 

Riesling is Riesling is onzin…

Posted on

Gek toch dat Coca Commercial_-_Coca_Cola171-651416Cola, de alom meest geprezen frisdrank ter wereld, in alle werelddelen tot ongekend kassucces is geworden, terwijl Riesling nog altijd strijd voert voor een minimaal percentage van die waardering.

Gek, omdat in het spraakprofiel veel overeenkomst is. De in het laboratorium ontwikkelde zuurzak doet sterk denken aan het op de steile hellingen verkregen druivengoed. Dat roept de vraag op”Wat was er eerder, de Rieslingdruif of de cola automaat”

Zeker is dat een groot deel van het succes van beide dranken wordt bepaald door de combinatie hoge zuurgraad, gemaskeerd met de juiste dosering suiker. Zuur dat van wezenlijk belang is voor het spannend maken en houden van voedingsmiddelen. Zuur is vaak bepalend of je iets door drinkt, of afhaakt.

Cola is geconditioneerd, wat betekent dat je waar ook ter wereld dezelfde smaakbeleving hebt.

Riesling daarentegen zal, bij ieder minuscuul verschil in condities, een ander resultaat opleveren. De wijnmaker gaat ieder jaar het gevecht aan met de elementen. Weliswaar met dezelfde grondstoffen maar de natuur bepaalt. Anders gezegd, de 100 daagse oorlog, van bloesem tot druif, is bepalend.

Statistisch gezien levert één wijnstok in het Moezel gebied gemiddeld een half jaar werk op, waar één fles wijn tegenover staat. Het gaat te ver om te berekenen hoeveel flessen cola in dat tijdsbestek gevuld kunnen worden. Reden waarom de wijnboer iets minder terug geeft van je tientje dan de cola automaat.

Smaak technisch en commercieel zou conditionering dus een uitkomst voor Riesling kunnen zijn. Gewoon de Champagne methode hanteren. De gehele oogst druivengoed in één trog verzamelen, een paar Zuid Duitse braadworst jongens er bovenop voor de persing, oude jaargangen paraat, suikerwater in de aanslag en….Have Riesling and a smile.

Bij nader inzien, Riesling blijf Riesling want Riesling is Riesling is onzin. De jaarlijkse Rieslingproductie is net als de jaarlijkse griepvaccinatie. We weten ongeveer hoe het eruit gaat zien, maar laten ons steeds weer verrassen.

 

Herbert

Bekentenis…..

Posted on

 

Messmer roodBekentenis….

Eind vorig jaar mochten wij in Wijning gastgever zijn voor Martin en Özlem Messmer. representant van  moderne wijnmakers uit de Pfalz. Wij zijn enig Nederlands importeur en betrekken 15 verschillende wijnen van hen.

Martin zijn wij een jaar geleden in de Amsterdam Arena tegen gekomen, tijdens het jaarlijkse evenement Riesling & Co. Nadat we zijn uitgebreide Rieslinglijn en andere witte wijnen hadden geproefd, waren wij overtuigd van hun kwaliteit .Echter, een bezoek aan het wijngoed moest de doorslag geven.

Nu was ik al enige jaren fan van Duitse wijnen, bij voorkeur Riesling, maar rode wijnen van onze oosterburen had ik niet veel mee, zeg maar niets. Nadat wij het wijngoed met de landerijen doorkruist hadden viel ons de eer om de enotheek van Messmer te bezoeken. Aldaar hebben wij ruim twee uur nodig gehad om al zijn witte wijnen te proeven. Martin onderbrak de proeverij met Ein Pfelzer Teller, slachtvlees met natuurlijk zuurkool en zuurdesembrood. Even had ik de hoop dat hij de rode wijn proeverij zou vergeten, daar het gesprek alle kanten op vloog behalve over wijn.

Maar helaas, de glazen werden gewisseld en, zoals het  een rechtgeaarde Duitser betaamt, begon hij zich met een strak gezicht op het assortiment rode wijnen te storten.  Wat ben ik achteraf blij dat hij zich die middag wel bij de les heeft gehouden. De verbazing was van mijn gezicht af te lezen bij elk nieuw glas dat hij inschonk . ”Het kan dus wel” riep ik euforisch!  Dornfelder, St.Laurant en met name de Spatburgunder waren van ongekende schoonheid. De tot dan geproefde rode wijnen uit Duitsland, kende een hardheid en een zuurgraad waar een Granny Smith jaloers op was. Een mooie bijkomstigheid was dat niet alleen het top segment van zijn wijnen deze schoonheid heeft, maar bij de schenkwijnen begint dat feest al. Toen de Spätburgunder  GG (Groses Gewachs) 2005 op tafel kwam,  kwam  ik superlatieven tekort. Voor die kwaliteit Bourgogne Pinot Noir, want dat is Spätburgunder, moet je echt heel diep in de buidel tasten.

2005 is inmiddels helemaal uitgedronken, maar wij schenken  schitterende Spätburgunder voor 3,75 per glas. Licht gekoeld,  een feest voor iedere maaltijd, of aan de bar. Vis of vlees maakt niet uit, De stevigheid van de wintermaaltijden maakt dat deze wijn altijd inpasbaar is. Voor de GG liefhebbers hebben wij inmiddels 2009 in de schappen.

Zie voor “thuisgebruik” ook onze prijslijst op de website.

Linda en Herbert

SWEN 2 cursus van start gegaan …….

Posted on

Wijning SWEN2-3

Onder de bezielende leiding van Ton Heugemer en Herbert Herruer is gisteravond in onze bovenruimte de SWEN 2 cursus gestart.

Wat zullen deze wijnliefhebbers weer Wijnwijzer worden!