Wijning, Wijn & Beleving

Blog

Kunst van Easton Davy in Wijning, Wijn & Beleving

Posted on

Davy - Sometimes we all feel the blues - 145 x 75

Over Easton Davy:

Easton Davy werd in 1967 geboren in de Bronx in New York. Zijn vader was Jamaicaans, zijn moeder Cubaans. Al tijdens zijn studietijd aan de Pennsylvania School of Art schilderde hij op straat. Om als street artist te overleven maakt Davy art prints en zeefdrukken met jazz- en blueshelden en verkoopt die op straat in Manhattan. Daar wordt hij ontdekt door een marketeer van de NBA die hem een animatiefilmpje laat maken dat een jaar lang als trailer voor de live-uitzendingen van NBA basketballwedstrijden wordt vertoond. Met de opbrengsten van het filmpje kan Easton Davy canvas en verf kopen en begint hij naam te maken in de USA en Europa.

Davy - My blues turned green - 145 x 80

Zijn schilderijen hebben altijd de rol van de zwarte Amerikaanse muziek als onderwerp. Vaak zijn die ook gelinkt aan politieke en sociale vraagstukken. In het begin van deze eeuw maakte hij veel grote doeken waarin de geschiedenis van de zwarte Amerikaanse muziek, en de vroegere onderdrukking van de zwarten tot en met de huidige hegemonie in de Amerikaanse muziekwereld uitgebeeld werden. Tegenwoordig zijn vooral de jazz- en bluesbands, geportretteerd voor een decoir van skyscrapers een terugkerend thema. De ene keer met een vrolijk spelende band, een volgende keer met vermoeide muzikanten die gelaten wachten op nieuwe optredens.

Sinds 2004 is Easton Davy een regelmatig terug-kerende gast op het North Sea Jazz Festival waar hij exposeerde en live schilderde met o.a. Jamie Cullum en Greg Osby. Ook in Frankrijk, Belgie en de USA treedt hij veelvuldig live op tijdens optredens van onder meer Joseph Bowie van Defunkt.
Voor het Blue Note label en het re-issue label Kings Road maakte Easton Davy tientallen cd-hoezen. Voor het trendy schoenenmerk Mascolori maakt Easton Davy rwee ontwerpen voor een exclusieve serie schoenen.

In de USA verzamelen vooral bekende muzikanten zijn werk; in Nederland hebben o.a. de familie van North Sea Jazz oprichters Acket, de acteur Huub Stapel , advocaat Arnold van Steenderen en burgemeester Hans Wagner schilderijen van Easton Davy in hun collecties. Een tijdens het NuMoon Fest live geschilderd doek werd de cover van een wetenschappelijk boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *