Wijning, Wijn & Beleving

Cursussen

Wijning SWEN2-50

 

 

Bij Wijning, Wijn & Beleving is het mogelijk onder begeleiding van gediplomeerde docenten verschillende cursussen te volgen. Dit kan op individuele basis , maar ook per groep.
Na afloop van de cursus bestaat de mogelijkheid examen te doen bij Stchting Wijn Examens Nederland (SWEN). Zo wordt de objectiviteit en kwaliteit gewaarborgd.

Heeft u interesse of verder vragen laat het ons dan weten via het contact formulier.

 

 

 

 

Wat

Uitgebreidere kennis van wijn in het algemeen en specifieke wijnstijlen en de vaardigheden die nodig zijn om eenvoudige adviezen te kunnen geven bij een operationele functie in een winkel of restaurant.

Voor wie

1. Parttimers slijterij, wijnhandel en groothandel, afdelingschefs grootwinkelbedrijf en horecamedewer- kers (bediening).
2. Consumenten, wijnliefhebbers.

Aanvangsniveau: Beginners.

Niveau na het behalen van het examen

Het succesvol afleggen van het SWEN examen niveau 1 betekent dat de kandidaat in elk geval:

1.Enkele belangrijke wijnstijlen kan benoemen.
2.Enkele belangrijke factoren die de wijnstijl bepalen kan benoemen.
3.Enkele belangrijke druivenrassen met hun kenmerken kan benoemen.
4.Enkele belangrijke wijnproductiegebieden kan benoemen.
5.Enkele belangrijke procedures kan benoemen voor ontvangst, opslag en verkoop van wijn.
6.Eenvoudige proefnotities over wijn begrijpt.
7.Basale wijn-spijscombinaties kan noemen of geven.
8.Kennis heeft van de meest gangbare wijnvocabulaire.
9.De belangrijkste eisen kent van de etiketteringsvoorschriften.

Eisen voor de inrichting van het examen

Praktijk:
Tenminste vier meerkeuzevragen met twee alternatieven, waarbij gevraagd wordt naar de herkomst of andere kenmerken van de in glazen ingeschonken wijn (stille rode, witte en/of rosé wijn, versterkte en/of mousserende wijn).

Theorie:
Tenminste 46 meerkeuzevragen met drie alternatieven. De vragen dienen een goede spreiding te hebben, d.w.z. dat de vragen betrekking hebben op veel verschillende onderwerpen van de vereiste examenstof.

Cesuur:
Voor het totale examen is de cesuur minimaal 60%.

 

Wat

Bredere theoretische kennis van wijn, de basisprincipes van het proeven van wijn en het maken van elementaire proefnotities. Voor dit examen is een diploma op SWEN niveau 1 aanbevolen.

Voor wie

1. Voor hen die een bredere basiskennis van het product wijn nodig hebben in hun dagelijks werk in de horeca, in de groot- en detailhandel.
2. Eveneens geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in wijn hebben. Aanvangsniveau: Beginners met enige wijnkennis.

Niveau na het behalen van het examen

Het succesvol afleggen van het SWEN examen niveau 2 betekent dat de kandidaat in elk geval:

1.De belangrijkste wijnstijlen kan benoemen.
2.De belangrijkste factoren kan benoemen die de stijl van een wijn bepalen.
3.De belangrijkste druivenrassen met hun kenmerken kan benoemen.
4.De belangrijkste wijngebieden in de wereld kan benoemen en op de kaart kan plaatsen.
5.De termen op een etiket kan interpreteren en vertalen in wijnstijlen.
6.De belangrijkste stille wijnen kan onderscheiden.
7.De belangrijkste mousserende wijnen kan onderscheiden.
8.De belangrijkste zoete en versterkte wijnen kan onderscheiden.
9.De belangrijke procedures kan benoemen voor ontvangst, opslag en verkoop van wijn.
10.Wijnen kan beoordelen op kwaliteit en voorzien van een proefnotitie waarin uiterlijk, geur en 
smaak worden beschreven.
11.Uiteenlopende wijnspijs combinaties kan benoemen en beoordelen.
12.Informatie kan geven over wijn en gezondheid en over verantwoord alcoholgebruik.

Eisen voor de inrichting van het examen

Praktijk:
Tenminste zes meerkeuzevragen met drie alternatieven, waarbij gevraagd wordt naar de

herkomst of andere kenmerken van de in glazen ingeschonken wijn (stille rode, witte en/of rosé wijn, versterkte en/of mousserende wijn). Om te slagen dient men tenminste twee van de zes vragen van dit onderdeel juist te hebben beantwoord.

Theorie:
Tenminste 54 meerkeuzevragen met drie alternatieven. De vragen dienen een goede spreiding te hebben, d.w.z. dat de vragen betrekking hebben op veel verschillende onderwerpen van de vereiste examenstof.

Cesuur:
Voor het totale examen is de cesuur minimaal 60%.