Wijning, Wijn & Beleving

Blog

Bekentenis…..

Posted on

 

Messmer roodBekentenis….

Eind vorig jaar mochten wij in Wijning gastgever zijn voor Martin en Özlem Messmer. representant van  moderne wijnmakers uit de Pfalz. Wij zijn enig Nederlands importeur en betrekken 15 verschillende wijnen van hen.

Martin zijn wij een jaar geleden in de Amsterdam Arena tegen gekomen, tijdens het jaarlijkse evenement Riesling & Co. Nadat we zijn uitgebreide Rieslinglijn en andere witte wijnen hadden geproefd, waren wij overtuigd van hun kwaliteit .Echter, een bezoek aan het wijngoed moest de doorslag geven.

Nu was ik al enige jaren fan van Duitse wijnen, bij voorkeur Riesling, maar rode wijnen van onze oosterburen had ik niet veel mee, zeg maar niets. Nadat wij het wijngoed met de landerijen doorkruist hadden viel ons de eer om de enotheek van Messmer te bezoeken. Aldaar hebben wij ruim twee uur nodig gehad om al zijn witte wijnen te proeven. Martin onderbrak de proeverij met Ein Pfelzer Teller, slachtvlees met natuurlijk zuurkool en zuurdesembrood. Even had ik de hoop dat hij de rode wijn proeverij zou vergeten, daar het gesprek alle kanten op vloog behalve over wijn.

Maar helaas, de glazen werden gewisseld en, zoals het  een rechtgeaarde Duitser betaamt, begon hij zich met een strak gezicht op het assortiment rode wijnen te storten.  Wat ben ik achteraf blij dat hij zich die middag wel bij de les heeft gehouden. De verbazing was van mijn gezicht af te lezen bij elk nieuw glas dat hij inschonk . ”Het kan dus wel” riep ik euforisch!  Dornfelder, St.Laurant en met name de Spatburgunder waren van ongekende schoonheid. De tot dan geproefde rode wijnen uit Duitsland, kende een hardheid en een zuurgraad waar een Granny Smith jaloers op was. Een mooie bijkomstigheid was dat niet alleen het top segment van zijn wijnen deze schoonheid heeft, maar bij de schenkwijnen begint dat feest al. Toen de Spätburgunder  GG (Groses Gewachs) 2005 op tafel kwam,  kwam  ik superlatieven tekort. Voor die kwaliteit Bourgogne Pinot Noir, want dat is Spätburgunder, moet je echt heel diep in de buidel tasten.

2005 is inmiddels helemaal uitgedronken, maar wij schenken  schitterende Spätburgunder voor 3,75 per glas. Licht gekoeld,  een feest voor iedere maaltijd, of aan de bar. Vis of vlees maakt niet uit, De stevigheid van de wintermaaltijden maakt dat deze wijn altijd inpasbaar is. Voor de GG liefhebbers hebben wij inmiddels 2009 in de schappen.

Zie voor “thuisgebruik” ook onze prijslijst op de website.

Linda en Herbert

2 comments on “Bekentenis…..
  1. Wim van den Berg on said:

    De Spätburgunder is inmiddels ook mijn favoriete rode wijn met een vriendelijke prijs kwaliteit verhouding. Open ook regelmatig een literflesje thuis.

  2. Valerie Jongelissen on said:

    Ik heb het ook nooit zo gehad op rode wijnen uit Duitsland, maar dit klinkt erg veelbelovend! Ik ga me er toch maar eens aan wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *